Seminar met Zhang Laoshi

Seminar met Li Laoshi

Andere seminars

Filosofie

Zhen Wu Is een centrum voor interne en externe oosterse gevechtskunsten. De verbinding tussen interne (gezondheid) en externe (zelfverdediging) stijlen zorgt voor een complete benadering. 

Stichter Michael Martello

Wie was Michael Martello?

Michael Martello werd geboren op 5 oktober 1966 in New York City en zei over zijn kindertijd: "In New York moest je sterk zijn en je kunnen verdedigen, vooral als kind”. Na jaren getraind te hebben in verschillende sporten begon Mike met krijgskunsten uit praktische overwegingen. "Eerst ging het vooral over vechten, maar de training heeft mijn leven meer dan eens gered. Ik leerde ook discipline en respect".  Twintig jaar later inspireerden niet enkel de praktische aspecten van de krijgskunsten Mike, maar ook hun schoonheid en culturele betekenis.

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal met bokstraining met zijn vader en later met kungfu bij Teddy Wong in New York. Nog later werd Mike dan een discipel van Su Yu Chang, een kungfubroeder van de betergekende Adam Hsu. Daar leerde hij verschillende bidsprinkhaanstijlen (Tang Lang Quan), alsook Baji Quan, Bagua Zhang, Pigua Zhang, Xing Yi Quan, Taiji Quan en Chinese wapens. In deze periode werd Mike Martello assistent-instructeur voor de Wutang Organisation in Taiwan.  In 2001 werd hij aangesteld als bestuurder van deze organisatie.

Mike Martello bleef steeds naar Taiwan reizen om bij te leren. Zijn laatste leraar, Mr Wang Chieh leerde hem Yue Jia Shou, Ba Bu Tang Lang, Bai He Quan (witte kraanvogel), Qin Na, Shuai Jiao (Chinees worstelen), Taiji Quan en Pushing Hands. In 2001 verhuisde Mike naar België en stichtte er Wutang Belgium, nu Zhen Wu België, en begon met dagelijkse lessen kungfu. In 2007 organiseerde Mike het eerste International Martial Arts Camp in Beijing, China. Leraars uit China verwelkomden er studenten uit de hele wereld. De stage was een succes en kreeg een vervolg in 2008. In juni 2009 overleed Mike Martello aan een hartstilstand ten gevolge van een aangeboren hartafwijking.

Leraars


 • Micha Onzia


  Micha Onzia (°1975) doet aan kungfu sinds 1997. Hij volgde les bij shifu Johan Buytaert en meester Wang Kiu in Wing Chun en Shaolin-kungfu bij de Chinlung-school in Antwerpen. In 2004 trok hij voor een maand naar Hongkong om er zich te verdiepen in de traditionele Hung Gar-stijl bij shifu Mark Ho. Van daar ging het naar het legendarische Wudang Shan om zich de technieken van de Wudang-stijl eigen te maken. Ook volgde hij in China lessen bij de vermaarde shifu Yuan.
  Micha geraakte onder de indruk van de vaardigheden van Zhen Wu-stichter en -leraar Michael Martello tijdens een demonstratie die hij bijwoonde en schreef zich in bij Zhen Wu. Door het plotse overlijden van Martello laoshi (laoshi is Chinees voor leraar) in 2009 kon Micha jammer genoeg slechts enkele lessen en een workshop bij hem volgen. Daarna werd Kim Haukland aangesteld als leraar in Zhen Wu en bleef Micha verder trainen. Via Kim Haukland en Rosa Mei kwam hij in contact met de vooraanstaande grootmeesters Zhang Xinbin en Li Jianlong. Hij had het voorrecht zich bij hen verder te bekwamen via lessen en internationale kampen, workshops en seminaries. Op professioneel vlak heeft Micha lange tijd met en voor jongerenorganisaties gewerkt. Sinds 2012 is hij aangesteld als leraar en leidt hij samen met Li Jianlong laoshi het Zhen Wu Martial Arts-centrum in Antwerpen. Hij is getraind in o.a. de stijlen Tongbei, Liu He Ziranmen, Taiji en Wing Chun.


 • Meester Li Jianlong


  Li Jianlong was eerst lid en daarna coach van het Fujian Wushu Team. Hij vertegenwoordigde als topatleet de provincie Fujian in de All Wushu Competition van 1976-1977. Naast het coachen van het professionele Wushuteam van Fujian, werd hij in 1977 directeur van het Fuzhou Physical Education Center.  In 1978 werd hij één van de eerste gekwalificeerde scheidsrechters van het Wushu.  Door zijn uitstekende beheersing van zowel hand- als wapenvormen vroeg men hem om de choreografie van de vechtscènes in de martialartsfilm "Journey Back to Tiger's Lair" (Wo Hu Xun Jie) te verzorgen.
  Li Jianlong is een van de oudste leerlingen van Wan Lai Shen, de legendarische grootmeester in Liu He Ziranmen. Liu He Men (Six Harmony Style) is een vertakking van het noordelijke Shaolin-kungfu. Het staat bekend om zijn vloeiende en effectieve vechttechnieken, waarin zowel interne als externe energie geïntegreerd wordt.
  Meester Li is co-auteur van een boekenreeks over het gebruik van Chinese krijgskunsten als zelfverdediging, getiteld "Fang Shen Shu".  Hij kwam ook aan het woord in de documentaire "Guardian of the Gates of Wei To", over het leven en de lesmethodes van grootmeester Wan Lai Shen. Meester Li beheerst zowel de traditionele als hedendaagse Chinese krijgskunsten. Hij benadert deze kunstvorm vanuit een wetenschappelijk perspectief qua trainingsmethodes. Hij onderwijst zowel hand- als wapenvormen (o.a. speer, (dubbel) breedzwaard, rechtzwaard en staf), alsook de interne stijlen Taiji en Qigong.


 • Meester Zhang Xinbin


  In zijn late tienerjaren werd meester Zhang student van meester Zhang Guizeng en begon zijn training in Baiyuan Tongbei (witte gibbon). Baiyuan Tongbei is een destructieve en agressieve vechtkunst waarbij het draait om snelle bewegingen, brute technieken en verfijnde kracht. Ter aanvulling op meester Zhang Guizengs lessen, leerde meester Zhang Xinbin ook het Chinees worstelen (Shuai Jiao) van meester Yang Guozhen, Pushing Hands van meester Jiang Qimin en Yiquan van meesters Li Jianyu en Yu Yongnian.
  In zijn zoektocht om zijn kennis van Tongbei te verbeteren, bestudeerde meester Zhang de Vijf Elementen (een concept uit de Chinese filosofie) en integreerde ze in zijn eigen Baiyuan-systeem. Door de jaren heen heeft meester Zhang verschillende studenten en instructeurs geïnspireerd met zijn passie voor de Chinese krijgskunsten. Hij is bekend voor zijn fantastische vechttechnieken.

Lessenrooster

Dinsdag

Liu He Ziranmen / 19.00-21.30h

Het Zes Harmonieën-boksen (Liu He Quan) is de basis van alle noordelijke stijlen. Het concept van de Zes Harmonieën is bekend in vele stijlen en is uiterst belangrijk voor de krachtontwikkeling in de Chinese krijgskunsten.

Wapentraining / 21-21.30h

Woensdag

Tongbei / 19-21h

Tongbei staat voor "verbinden met de rug". De beoefenaar genereert kracht vanuit de benen en brengt deze kracht over naar de armen via de verbinding met de rug. Tongbei Quan is een stijl die de nadruk legt op lichaamsstructuur en het ‘verlengen’ van de armen om deze "verbindingskracht" te ontwikkelen. In onze school leren we de Beijing Muslim White Gibbon Tongbei-stijl aan: een uitermate effectieve en offensieve krijgskunst, gebaseerd op bliksemsnelle bewegingen, efficiënte technieken en zuivere kracht.

Wapentraining / 21-21.30h

Donderdag

Taiji - Qigong / 19-21h

Dit is waarschijnlijk de meest bekende interne krijgskunst afkomstig uit China. Ze is gebaseerd op de principes van het overwinnen van hardheid met zachtheid. In onze school worden legehandvormen, wapenvormen en pushing hands aangeboden. Meester Li Jianlong onderwijst tijdens deze lessen ook Qigong (ademhalings-/relaxatietechnieken).

Sluitingsperiode

Wij zijn gesloten tijdends de Paasvakantie en de zomervakantie (juli en augustus) .

Workshops

Vanuit onze Antwerpse kungfuschool bieden we ook workshops aan: "SHAOLIN KIDS – EEN INITIATIE VOOR JONGE KINDEREN, SCHOLIEREN EN STUDENTEN". Deze workshops zijn speciaal op maat gemaakt voor scholen, hogescholen, universiteiten, centra, evenementen, organisaties, bedrijven, familiedagen en festivals.

 • Workshops voor basis-, middelbaar en hoger onderwijs: stedelijke basisschool Omnimundo, middelbare school Sint-Ludgardis, kleuter- en lagere school De Kleine Wereld, SISA, Sint-Norbertus, scholen voor bijzonder onderwijs Emmaüs en SIBSO Ertbrugge, Parcival Antwerpen, Universiteit Hasselt, afdeling Welzijn & Samenleving.

 • Workshops voor sociale organisaties: jongerendagcentrum De Wingerdbloei (woedebeheersing), psychosociaal revalidatiecentrum voor problematische druggebruikers Adic (conditietraining en meditatie), dagcentrum Elegast Antwerpen…

 • Evenementen: verschillende evenementen en activiteiten voor de Stad Antwerpen, kungfudemo's op het Sint-Jansplein en de Vogelmarkt en Taijidemo's voor de Cultuurantenne Stad Antwerpen, 'Open Aanbod’ op de speelpleintjes en in Park Spoor Oost voor de jeugddienst Borgerhout...

 • Komen spelenderwijs aan bod tijdens deze doe-lessen: sport en spel, bewegingsvaardigheden, lichaamscoördinatie, conditie- en concentratietraining, verkennen van je fysieke en mentale uitdagingen, verdedigingstechnieken, persoonlijk evenwicht, gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Voor deze op maat gesneden workshops maken we gebruik van eeuwenoude technieken en vormen (aap, tijger, slang, draak...) uit kungfu, Taiji en Qigong.

 • Zoals bekend ligt de nadruk bij kungfu op verdediging, gezondheid en fysiek en psychisch evenwicht, niet op agressie en haantjesgedrag. Naast dit aanbod is er tijdens de week ook een programma met verschillende lessen en cursussen voor volwassenen. We bieden ook workshops aan op maat voor bedrijven, centra, organisaties en evenementen. Voor meer informatie en al uw vragen, mail naar: michaonzia@gmail.com.

“Wij boeken Micha graag, want we zijn ontzettend tevreden over de manier waarop hij kinderen (en mensen in het algemeen) benadert. Hij werkt als een spons, kan verschillende leeftijden en persoonlijkheden tegelijk in zijn workshops opnemen en dwingt respect af op een fijne manier (door zelf respect te tonen, maar ook duidelijke grenzen te hanteren). Wij vragen hem al 2 jaar af en toe in het kader van ons ‘Open Aanbod’ (vrijblijvend aanbod op speelpleintjes). Daarbij is flexibiliteit een must en die heeft hij als geen ander. Afgelopen zomer hebben we hem 4 weken na elkaar op dezelfde dag geboekt op Spoor Oost, zodat er ook een soort continuïteit ontstond. Dan gebeurt het dat, wanneer je even je rug draait, er ineens een combinatie van een aantal kinderen, jongeren en zelfs ouders aan de slag is bij hem. Dat brengt hij zelf tot stand en je kan er enkel naar kijken en zien dat het goed gaat (of meedoen natuurlijk!)”.

Nele Taminau (Jeugdconsulente)
Jeugddienst Borgerhout

Contact InfoZusterscholen

Zhenwu Praha

Zusterschool in Praag.

+

Zhenwu Berlin

Zusterschool in Berlijn.

+

Zhenwu Osnabrück

Zusterschool in Osnabrück.

+